Cevi/Logins Nieuwsflash 2020/2

Ook in 2020 verschijnt de Cevi/Logins Nieuwsflash een aantal keer Dit is onze tweede voor dit jaar! Hieronder leest u de uitgebreide artikels.

Veel leesplezier

 

Stand van zaken nieuwe toepassing voor postregistratie  en -opvolging: BOA

Ook in deze wat bizarre tijden werken onze ontwikkelaars vlijtig verder aan onze nieuwe toepassing om berichten te registreren en op te volgen: BOA (Berichten, Overal en Altijd).

Op 1 februari 2020 werd de eerste fase bereikt. Zo konden we BOA intussen uitrollen bij twee pilootbesturen: Bredene en Zwevegem. Terwijl wij nieuwe functionaliteiten verder ontwikkelen, kunnen deze twee besturen de toepassing alvast uittesten en hun feedback geven over de logische opbouw en de algemene werking van het pakket. Regelmatig krijgen ze een upgrade zodat ze ook de nieuwste ontwikkelingen kunnen uittesten.

Ook de leden van onze werkgroep ontvangen binnenkort een uitgebreide stand van zaken met nog enkele openstaande vragen. De integratie met andere toepassingen speelt een belangrijke rol, vandaar dat we graag hun inbreng hebben over de koppeling met Cobra, digitaal tekenen, e-Box …

Begin juni voltooien we fase 2 en dan is BOA klaar om ook door uw organisatie gebruikt te worden.

We voorzien voor de zomer nog productdemo’s voor alle geïnteresseerden. Graag verwelkomen we u in levenden lijve. Mocht dit echter door de coronadreiging niet lukken, zetten we een streamingsessie op zodat u toch op een veilige manier onze nieuwe toepassing kunt aanschouwen. Want jawel, ook streaming is iets waar we bij de dienst Midoffice sterk in zijn… Maar dat wist u hopelijk al… 😉

Subscribe

Wilt u in het vervolg ook deze Nieuwsflash ontvangen? Schrijf u hier in!

ArcGIS online ook voor uw bestuur

Openbare besturen gebruiken meer en meer hun eigen interne GIS-werking om informatie op een geografische manier voor te stellen voor hun burgers en bedrijven. Het ArcGIS Online platform maakt ontsluiten van kaartmateriaal heel eenvoudig, en geeft u de mogelijkheid de informatie voor de burger in een interactieve kaart weer te geven.

Een aantal Cevi/Logins klanten is al creatief aan de slag gegaan met dit platform. Gemeentebesturen Knokke-Heist en Lichtervelde werkten volgende mooie toepassing uit om burgers te informeren over de beschikbaarheid van handelszaken tijdens de corona-crisis. Waar kunt u terecht voor afhalingen? Welke handelszaken leveren bij u thuis? Na registratie via de gemeentelijke website wordt uw zaak toegevoegd aan de interactieve kaart.

Ook geboeid om soortgelijke acties te ondernemen?  Laat uw ArcGIS online account gratis activeren als klant van de GIS-toepassing van Cevi/Logins. Voor ondersteuning kunt u een beroep doen op het Cevi/Logins GIS-team.

Sesam Open IT

Sinds 2014  organiseert Hujo Sesam Open IT in Mechelen. Dat is een formule waar kinderen vertrouwd worden gemaakt met de basis programmeerprincipes door met Lego-robots te werkenSesam Open IT richt zich op de meest kwetsbare kinderen in onze samenleving, om hen op jonge leeftijd in aanraking brengen met technologie en wetenschap. Sesam Open IT probeert hun interessegebied te verruimen en hen te begeleiden in hun studiekeuze. Dit jaar heeft Hujo Sesam Open IT uitgebreid naar Gent, Antwerpen en Hasselt om meer kinderen te kunnen bereiken. 

Waarom?

In Vlaanderen groeien ongeveer 150.000 kinderen op in armoede. Hun ouders hebben een inkomen dat lager is dan de armoederisicodrempel. Daardoor hebben zij moeilijker toegang tot de arbeidsmarkt. Sesam Open IT wil iets betekenen voor deze kinderen. Naast een omgeving waar zij naar hartenlust kunnen experimenteren met nieuwe technologieën, wil Sesam Oen IT hen vaardigheden bijbrengen die zij voor de rest van hun leven kunnen gebruiken.  

Samenwerking met Cevi

Sesam Open IT heeft als belangrijkste doelstelling de interesse in STEM-richtingen te ontwikkelen en stimuleren. In Gent werkt Hujo samen met Cevi. Zo wil het een locatie aanbieden waar kinderen hun passie voor technologie kunnen ontwikkelen. Cevi stelt zijn hoofdzetel en PC’s ter beschikking voor het inrichten van sessies.

Format

Tijdens het leerprogramma werken we met kinderen naar een eindproduct toe: een Lego-robot. Dat gebeurt in kleine groep van 10 tot 20 kinderen waar de focus ligt op een verwelkomende sfeer en zelfontplooiing.  Sesam Open IT onderscheidt zich door op maat gemaakte leerdoelstellingen op te stellen en die te vertalen in creatieve opdrachten, b.v. de robot een weg door een “hindernissenparcours” te laten zoeken. De leerdoelstellingen worden spelenderwijs aangebracht. 

Tekst: Jeroen Burgelman